Tymus: Fakta, Funktion Och Sjukdomar

Men tymus är ett föga känt organ i kroppen, det gör det några mycket viktiga saker. Det är en del av det lymfatiska systemet, tillsammans med tonsiller och polyper och mjälte, och det är också en del av det endokrina systemet.

Funktion

Tymus producerar förstadier, som mognar till T-celler (thymus härrör celler). Kroppen använder T-celler hjälpa till att förstöra infekterade celler eller cancerceller. T-celler som skapats av tymus hjälper även andra organ i immunsystemet växa på rätt sätt.

Dessa celler är så viktigt, de är ofta doneras till behövande. “Det (brässen) är den största givaren av celler för det lymfatiska systemet, mycket som benmärgen är den cell givare för hjärt-kärlsystemet,” enligt en rapport, “Tymus: En Bortglömd, Men Mycket Viktigt Organ,” som publicerades av AMERIKANSKA National Library of Medicine (NLM).

Storlek & formStorlek & form

Tymus är belägen strax nedanför bröstbenet. Det är relativt stor i spädbarn och växer tills de kommer i puberteten. I vuxen ålder, det börjar att sakta krympa och bli ersatt av fett, enligt det Nationella Institutet för Neurologiska Sjukdomar och Stroke. Den väger endast 5 gram hos äldre vuxna.

När det växer mindre, det verkar orgeln blir mindre viktigt. “Avlägsnande av organ i den vuxna har en liten effekt, men när tymus är bort i den nyfödda, T-celler i blod och lymfoida vävnad är uttömda, och fel på immunförsvaret leder till en gradvis, dödlig wasting disease”, enligt Encyclopedia Britannica.

Tymus har fått sitt namn från dess silhuett. Den är formad ungefär som en timjan blad, en gemensam matlagning ört. Den har två separata flikar uppdelad av en central medulla och en perifer cortex och bildas med lymfocyter och retikulära celler. Det retikulära celler bildar ett nät som är fylld med lymfocyter.

Sjukdomar & villkorSjukdomar & villkor

De vanligaste sjukdomar i tymus är myasthenia gravis (MG), ren aplasi av röda blodkroppar (PRCA) och hypogammaglobulinemia, enligt NLM.

Myastenia gravis uppstår när tymus är onormalt stora och producerar antikroppar som blockerar eller förstöra muskler ” receptorn. Detta gör att musklerna blir svaga och lätt trött.

Mediciner kan förskrivas för att hjälpa kommunikationen mellan nerver och muskler, såsom pyridostigmin (Mestinon). Kortikosteroider vill prednison eller immunsuppressiva, som azatioprin (Imuran.), mykofenolatmofetil (CellCept), ciklosporin (Sandimmune, Neoral), metotrexat (Trexall) eller takrolimus (Prograf), kan användas för att hämma immunförsvaret. Din läkare kan även förskriva andra läkemedel som kan påverka ditt immunförsvar, enligt Mayo Clinic.

Pure red cell aplasi är tänkt att vara som orsakas vanligen av patientens egna immunförsvaret attackerar blodbildande stamceller. Detta kan hända när tymus har en tumör, enligt Aplastisk Anemi och MDS International Foundation. Blodtransfusioner för att öka nivåer av röda blodkroppar, kortikosteroider och immunsuppressiva behandling kan alla vara behandling för detta tillstånd.

Hypogammaglobulinemia är en sjukdom där kroppen inte producera tillräckligt med antikroppar. Barn med detta tillstånd brukar växa ut utan medicinska ingrepp.

Tymus cancer är en sjukdom i tymus, snarare än en följd av thymus, som de tidigare exemplen. Symtomen är andfåddhet, hosta (vilket kan ta upp blodiga upphostningar), bröstsmärta, svårigheter att svälja, försämrad aptit och viktminskning, huvudvärk, svullnad av huvud, ansikte eller hals, en blåaktig färg till huden och yrsel, enligt American Cancer Society. Tymus cancer behandlas med kirurgi, strålbehandling eller kemoterapi. Denna cancer är vanligtvis elakartade i cirka 35 procent av fallen.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *